Recycled Shipping container environmental community centre – Evergreen Brickworks

Recycled shipping container community centre 

In Toronto is an environmental community centre Evergreen Brickworks has taken a derelict Don Valley Brick Works and transformed it into a sustainable urban development. The majority of the works is outdoors on its 12 hectare site, there is urban farming as well as the bright green community centre which has been constructed from a shipping container as well as other materials salvaged from around the old brick yard. It has been designed and constructed by Levitt Goodman Architects.

A 20ft shipping container has been refurbished and redeveloped into a community centre with the Evergreen’s signature colour, barn doors have been added to open up both ends of the building to “welcome” visitors. Adding a chain to the roof with a scupper rainwater trickles down the chain and is stored in a water butt. The interior has been decorated with TimberSIL which is a non toxic alternative to pressure treating timbers by using a sodium-silicate based process. Another interesting feature is the furniture made from recycled wood pallets using furniture maker Andrew Reesor and a group of grade 10 students.

Although the project is temporary the shipping container will later be utilized as a warming spot and kiosk for skateboarding in the winter while in the summer used as an information desk.

Recycled shipping container community centreRecycled shipping container community centreRecycled shipping container community centreRecycled shipping container community centre

Photography by :- Ben Rahn/A-Frame